De voordelen van een fopspeen
Van oudsher bieden moeders hun pink aan om tegemoet te komen aan de zuigbehoefte van hun pasgeborenen. Zuigen is de allereerste activiteit van een pasgeboren baby. Heel wat kinderen stoppen hun duim al in de mond wanneer ze nog in de buik zitten. Het brengt hen zekerheid, affectiviteit en het houdt hen zelfs in leven.
Baby’s weten ook meteen hoe ze de tepel van hun moeder correct in de mond moeten nemen en de fopspeen is het middel geworden om die activiteit op te volgen. Het is bewezen dat een fopspeen een kind tijdens de eerste zes levensmaanden fundamenteel helpt in zijn of haar ontwikkeling.
Welke speen je je kindje geeft is een kwestie van kiezen. Siliconen spenen zijn echter wel duurzamer dan rubber en daarnaast supersteriel. Bekijk onze eens onze Tandheelkundige Fopspenen.
Belangrijk is wel dat je altijd hygiënisch met de fopspenen van jouw kindje omgaat. Driemaal per week even uitkoken is een must. Vaak bepaalt je baby wanneer het tijdperk van de speen is afgelopen. Jouw baby gebruikt hem steeds minder of taalt er niet meer naar. Andere kindjes moeten geholpen worden om het zuigen op de speen af te leren. Maar vanaf drie jaar moet het gebruik van de fopspeen verleden tijd zijn.
Alle voordelen op een rij:
Bevredigt de zuigbehoefte
Iedere pasgeborene heeft een grote zuigbehoefte. Ook wanneer het nog geen tijd is om te voeden. Hier biedt de speen uitkomst.
Helpt bij het in slaap vallen
Veel baby’s kunnen nog niet uit zichzelf in slaap vallen. Het ontspannende effect van het zuigen op een speen is voor je baby een manier om gemakkelijk in slaap te vallen.
Het biedt troost
Een speen kan je baby troost bieden als je kindje zich verdrietig of onrustig voelt, door bijvoorbeeld oververmoeidheid of bij pijn van vaccinatie en krampjes. Ook wanneer je baby honger heeft en het nog geen tijd is voor een voeding kun je de speen geven om de voeding uit te stellen.
Het geeft rust
Een speen kalmeert je baby en geeft jou zodoende ook meer rust.
Het is beter dan duimzuigen
Duimzuigen heeft gevolgen voor het volwassen gebit. De kaakstand zal blijvend veranderen door de druk van de duim. Zuigen op de speen heeft geen effect op de kaakstand en is bovendien ook makkelijker af te leren dan duimzuigen. Want besef: de duim kan het kind altijd pakken, de speen kan worden afgeleerd.
Minder kans op wiegendood
Het is bewezen dat een fopspeen de kans op wiegendood verkleint. Dat komt doordat het zuigen van de baby de mond- en kaakspieren stimuleert, waardoor de luchtwegen gemakkelijker vrij blijven. Daarnaast is het minder waarschijnlijk dat je baby op zijn mond en neus tegen het matras aan komt te liggen.
Het stimuleert de zuigreflex bij te vroeg geboren baby’s
In ziekenhuizen wordt aan te vroeg geboren baby’s vaak een fopspeen aangeboden om de zuigreflex te stimuleren en de zuigbehoefte te bevredigen. Tevens om stress te verminderen.
Bekijk ook: Veilige hechting