Veilige hechting
In het eerste levensjaar van je baby ontstaat er een hechte band tussen de ouders en hun kindje. Een veilige hechting is enorm belangrijk voor het emotionele levensgeluk van je kind in de toekomst. Meestal is mama de eerste waar de baby zich aan hecht, dan volgt papa en de eventuele opa’s en oma’s. Baby’s kunnen zich ook hechten aan hun vaste kinderverzorgster op het dagverblijf. Een veilige hechting is belangrijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, de taalontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling van het kind.
Hoe zorg je voor een veilige hechting?
Door middel van gehechtheidsgedrag probeert een baby al heel jong de mensen om zich heen nabij te houden. Onder dit gehechtheidsgedrag vallen huilen, lachen, brabbelen, grijpen, zuigen en volgen met de ogen. Als ouder sta je open voor de signalen die je baby geeft en je reageert hier adequaat op. Je bent als ouder dus beschikbaar voor je kindje. Je biedt een veilige haven van nabijheid en troost. Je praat tegen je kindje, knuffelt en speelt met baby. Je reageert dus sensitief.
Continuïteit in de aanwezigheid van de gehechtheidspersoon is belangrijk om een veilige gehechtheidsrelatie te kunnen opbouwen. Kinderen kunnen zich aan een beperkt aantal volwassenen hechten. Zo kan het vertrouwen groeien. Het aantal primaire opvoeders dat voor het kind zorgt is bij voorkeur niet te groot en wisselt niet te vaak. Het kindje valt steeds op dezelfde mensen terug.
Mentaliseren is het kunnen begrijpen en hanteren van gedachten en gevoelens van zichzelf en anderen. Het betekent dat de ouder gevoelens en gedachtes van het kind ziet, herkent en erkent. Als ouder leef jij je in, in de gevoelens van je baby.
Hoe weet je of jouw baby veilig gehecht is?
Rond de drie maanden beginnen baby’s voorkeur te ontwikkelen voor een paar personen in de directe omgeving van het kindje en richt baby het gehechtheidsgedrag voornamelijk nog op deze mensen. Het gehechtheidsgedrag begint reactief te worden, het is een reactie op de aanwezigheid van bepaalde personen en op het gedrag van deze mensen.
Vanaf 6 maanden begint het kind zich echt bewust te hechten aan de personen in zijn of haar directe omgeving. We zien dan vaak dat één persoon centraal komt te staan (exclusieve gehechtheid). Meestal is dit mama omdat zij standaard adequaat reageert op haar baby.
Zo rond de 8 maanden begint je kindje eenkennig te worden, een duidelijk signaal dat het zich gehecht heeft aan één of een paar mensen in de directe omgeving. Eenkennig betekent dat je baby bijvoorbeeld alleen aan jou de voorkeur geeft. Ook beginnen we dan scheidingsangst te zien, wanneer de personen waaraan baby gehecht is weggaan. Op deze leeftijd begint het kindje namelijk te beseffen dat de ouders of de persoon waaraan het kind gehecht is blijft bestaan, ook wanneer het kind deze persoon niet kan zien. Dit zorgt er voor dat het kind bij deze persoon wil blijven.
Bekijk ook: